Opdrachtgever
Bouwfonds Ontwikkeling
2012

Energiecoach Nieuw Kortenoord – Wageningen

Bouwfonds Ontwikkeling realiseert als lokaal verankerde gebiedsontwikkelaar, samen met belanghebbenden, leefomgevingen met een hoge gebruiks-, belevings- en toekomstwaarde. Een van hun projecten is een nieuwbouwwijk van circa 350 woningen in Wageningen: Nieuw Kortenoord. 

Het project: Bouwfonds heeft van de Provincie Gelderland een subsidie ontvangen voor het energiebewuster maken van bewoners van Nieuw Kortenoord. De woningen hebben al in 2012 een EPC van 0,6, lager dus dan de norm van 0,8 op dat moment. Gevolg hiervan is dat alle woningen uitgerust zijn met een warmtepomp met individuele bron, een douche warte-terugwin-unit en uiteraard zeer goede isolatie. De gedachte van de subsidie is dat bewoners 60% van de energie besparen ten opzichte van referentiejaar 1990. Het energiecoachproject heet: Groen Licht. Lees hier meer over het project.

De opdracht voor Qualid: Bouwfonds heeft gemeend een onafhankelijke partij in te schakelen als energiecoach: Wendy Janssen. Het takenpakket van deze coach bestaat uit het fungeren van contactpersoon voor bewoners bij energiebesparende maatregelen. Onderdeel van deze maatregelen zijn:

  • het aanbieden van een collectief zonnepaneelpakket, waarbij we de eerste 5 panelen tegen 50% korting aanbieden;
  • het beschikbaar stellen van een monitoringstool. Deze tool bestaat uit een online energiemonitoring, waarbij de woningen anoniem vergeleken worden met woningen uit Nieuw Kortenoord (woningen met een warmtepomp). Het voordeel hiervan is tweeledig: energiebewustzijn zorgt bijna automatisch voor energiebesparing. Daarnaast biedt de monitoring mogelijkheden bij te sturen: excessen zijn nagenoeg direct inzichtelijk, waardoor een sporadisch slecht werkende warmtepomp snel opgespoord wordt. Inzicht in de data biedt mogelijkheden de ervaringen te gebruiken bij nieuw te ontwikkelen wijken.

Deze opdracht loopt circa 2 jaar. Verschillende acties, nieuwsbrieven, interviews, gesprekken, prijsvragen, huisbezoeken etcetera verzorgt Qualid hiervoor.